Výroční zpráva 2017

31. 1. 2018

V r. 2017 jsme do azylu přijali 176 kočiček a 1 králíčka. V tomto příjmu je započítáno 49 kočiček, které jsme přijaly v průběhu června a července ze zrušeného útulku Felca Louny a dále 10 zvířátek, která byla do Loun odvezena k umístění do útulku po jeho uzavření.

Umístili jsme celkem 82 kočiček. Domov našel i králíček. Bohužel se nám z adopce vrátilo z nejrůznějších důvodů 5 zvířátek, ale 4 kočičky následně opětovně našly domov a již se k nám nevrátily.

I v tomto roce jsme se bohužel loučili s kočičkami nejen z důvodu adopce. K Velké kočce jsme vyprovodili celkem 40 kočiček. Jednalo se jak o kočičky z naší LDNK (depozitum pro kočičky pozitivní na FeLV a FIP), tak i kočičky staré, které za dobu umístění v azylu nikoho nezaujaly nebo byly plaché a zůstaly tak v azylu ke stravě a bytu na dožití.  Řadíme sem s nemalou lítostí i malá koťátka, která nepřežila strádání a úrazy v nepřátelském venkovním světě.

Do původní lokality bylo vráceno po kastraci celkem 54 kočiček.

K 31.12.2017 zůstává v azylu 62 kočiček, které hledají nový domov ať již fyzicky nebo alespoň virtuální adopcí. Ve virtuální adopci máme stále zařazeny kočičky chronicky nemocné a plaché, přesto se nebráníme jejich fyzické adopci v případě, kdy budou novými majiteli nabídnuty adekvátní podmínky.

Přestože máme stále mnoho neumístěných kočiček, pomáháme přes náš facebook s umístěním kočiček, o které již majitelé z nejrůznějších důvodů nemohou dále pečovat. Jedná se však výhradně o prosbu původních majitelů o pomoc uveřejněnou na našich stránkách, kdy se kočičky k nám fyzicky nepřijímají, ale odchází do nového domova z toho původního.

Celý rok probíhal i kastrační program. Celkem bylo vykastrováno 117 kočiček, z toho 107 platil přímo náš azyl. Zbytek byl hrazen obcemi, které kastraci požadovaly, formou faktur. Modelovým příkladem může sloužit akce v lokalitě Úštěku, kde jsme kastrační program aplikovali v lednu a únoru.

Pomáháme i jiným zvířátkům, která pomoc potřebují. Patří sem 4 ježci i již zmíněný králíček. Králíček byl pouze hračkou pro malou dívku a tak také vypadal. Jiná zvířátka mimo kočičky, malé pejsky a králíčka jsou u nás jen dočasně, než se nám podaří kontaktovat specializovanou záchranou stanici a domluvit převoz.

Množírny nás letos také zásobovaly – přijali jsme několik malých psů z nich odebraných.

Administrativu azylu jsme zatížili zejména v září, kdy provozovatelka azylu a jedna z dobrovolnic absolvovaly čtyřdenní školení odchytové techniky na veterinární fakultě v Brně a v září, kdy jsme požádali o registraci jako útulek na KVS.

Finanční situaci azylu velkou měrou pomáháte zvládnout vy, naši příznivci. Svými silami se snažíme finance sehnat přes prodej výrobků našich i od vás v aukcích a lidových bazarech nebo zvláště před Vánoci na nejrůznějších vánočních trzích. Se svým stánkem jsme se zúčastnili i lounské výstavy Člověk v přírodě. Pravidelně jezdíme na Nostalgické bazárky, které jsou pořádány spřátelenou Náboženskou obcí CČSH v Roudnici nad Labem pod záštitou paní farářky ThDr. Lenky Selčanové.

Veškeré finance jdou na účel péče o zvířátka. Krmivo, veterinární péči a zlepšení prostředí pro ně.

Začali jsme rekonstruovat všechny střechy nad výběhy (tedy nejen ty, které byly poškozeny o rok dříve kroupami), pletivové ploty, prostory v depozitu LDNK. Nakoupili jsme nový nábytek do prostoru pro kočičky náhradou za zničený, začali jsme budovat nové karanténní prostory – ty stávající jsou již velikostně nedostačující zvláště v období zvýšeného příjmu kočiček.

K péči o kočičky a pro cestu k jejich novým domovům však potřebujeme i technické a kancelářské vybavení. Do křemíkového nebe odešel mobil paní provozovatelky, počítač i tiskárna. Zatímco mobil byl nahrazen a počítač používáme všichni zatím své soukromé, tiskárnu nemáme.

Tiskárna je pro nás nezbytná při účasti na osvětové činnosti např. pro přednášky ve školách, ale i při našich prodejních akcích.  Tam všude rozdáváme a také jsme žádáni o materiály ohledně nejen naší činnosti, ale i o péči kolem zvířátek všeobecně.

Poděkování patří

• Firmě Royal Canin za sponzorský dar 32 pytlů různého granulovaného krmiva
  • Clickandfeed za dodávku sponzorovaného krmiva značky Brit
  • Městské knihovně v Libochovicích, že nám celoročně umožňuje prodej ve svých prostorách ve prospěch našich kočiček
  • Veterinárním lékařkám MVDr. Beranové, Tešnarové a Dubické, které se našim zvířátkům věnují bez ohledu na své pohodlí a ordinační hodiny
  • Nejmenovanému dárci za sušičku
  • Dárcům, kteří prostřednictvím akce Kočičí přání pomohli nakoupit našim kočičkám spoustu krmení a dřevo pro topení v jejich bytě
  • Dárcům, kteří na prodejních akcích "jen" přispívají do kasičky
  • Dárcům nejen homemade věcí, které můžeme prodávat v aukcích a ve stáncích a vám, kteří si tyto věci pořizujete a opět tak pomáháte našim kočičkám
  • Novým podnájemníkům našich kočiček za skvělé domovy
  • Všem, kteří pomáhají zasláním finanční částky v jakékoli výši i četnosti na naše účty

Obzvláště děkuji svému manželovi panu Josefu Zárubovi a svým dobrovolnicím, paní Jarmile Lecjaksové, Daně Vondrašové, Ludmile Černé, Kristýně Bělohoubkové a Miluši Tůmové, bez jejichž pomoci se neobejdu.

Za Azyl Lucky Jana Zárubová