Výroční zpráva za rok 2012

30. 1. 2013

Výroční zpráva Azylu Lucky za rok 2012

Než začnu vyjmenovávat události v azylu v roce 2012, seznámím Vás s pravdivými větami od Arthura Schopenhauera.

„Teprve až vnikne do lidí ona prostá, nad všechnu pochybnost povznesená pravda, že zvířata jsou v podstatě totéž, co my, přestanou být zvířata bez práv a nebudou vydána ukrutnosti každého…. „
„Soucit se zvířaty souvisí tak těsně s dobrou povahou, že lze bezpečně tvrdit, že ten, kdo je ke zvířatům krutý, nemůže být dobrý.“

Tyto věty vyjadřují velkou pravdu a všichni, kdo máme zájem o lepší život bezprizorních zvířat, víme, že to tak je. Nehodný člověk nezastaví a nepomůže. Nehodný člověk nedá mističku ke svému domu, aby nakrmil vyhublou kočičku. Vždy zastaví ten, kdo má cit. Některá zvířata přijdou pozdě, jako Peřinka.
perinka.jpg

A některá mají víc štěstí, jako Pupíček.

pupicek1.jpgpupicek3.jpg

Začnu tedy poděkováním všem, kterým není zatěžko se podělit a podat pomocnou ruku všem těm, kteří to potřebují. Protože tento rok nás čeká 10 let výročí založení, můžu s radostí napsat, že máme několik příznivců po celou tuto dobu. Díky jim a díky těm ostatním můžeme stále pokračovat v poskytování dočasného domova opuštěným zvířatům. Na prvním místě jsou samozřejmě kočičky, ale i jiná zvířata. Ta, která nezvládneme, odvezeme do jiných speciálních útulků.

Dost dlouhou dobu jsme nemohli dosáhnout kladné spolupráce s městem Lovosice, ale konečně se zadařilo. Takže můžeme pár kočičím kožíškům pomoci, ale má to určitá pravidla, která musíme respektovat.

Každý rok žádáme obec Černiv o finanční dar. Tak jako vždy dostaneme 3.000 Kč na celý rok. Velkým zklamáním je pro nás přístup města Terezín. Dříve příkladné město, dnes město s přístupem na bodu mrazu. Za vším stojí člověk. Lovosice mají konečně zastánce zvířat a Terezín o něj přišel.

Oslovili jsme několik nadací o finanční pomoc hlavně na kastrace. Pomohl nám tentokrát Nadační fond J&T, který nám věnoval 5.000 Kč.
Nadace na ochranu zvířat nám poskytla také 5.000 Kč. Tato nadace nás zařadila do soutěže „Nakrm kočku“ o naplnění misek, kde výhra byla podmíněna množstvím kliknutí na jednu kočičku. Podařilo se a my jsme přijali od firmy Mars 1 tunu (2 palety) suchého krmení Whiskas. Abychom dosáhli tak vysokého počtu kliknutí, zapojilo se velké množství našich příznivců, a díky panu Hermanovi (FB Bydlím u své kočky), který oslovil mnoho kočičích milovníků, se zdařilo vše s předstihem vyklikat – nakrmit.

Díky jeho aktivitě jsme se seznámili s paní Lecjaksovou, která nám vyrobila facebookové stránky a ujala se moderování. Ve spolupráci s paní Gmitterovou, která dělá webové stránky azylu, tak máme mnohem větší reklamu a šanci na vyšší počet umístěných zvířat.

Tak jako na nás - tj. paní Tůmová, Bělohoubková a já – leží každodenní práce o nalezená zvířata, tak na paní Gmitterové a nyní i paní Lecjaksové, leží všechna informační práce. Ozývá se spousta lidí, kteří s velkým zaujetím čtou trefné popisky k některým zvířatům vytvořené paní Gmitterovou.

V roce 2012 jsme 2x natáčeli pořad Chcete mě? Škoda jen, že i když se snažíme prezentovat jen ta milá zvířata, ani ta nemají štěstí najít vhodný domov. Většina zájemců vůbec nepřijede, tak jako nyní, ačkoliv se telefonicky domluví na návštěvě.
nataceni.jpg

Psalo se o nás v novinách litoměřických, libochovických a také v krásném časopise Československá fotografie. Také byl o nás článek v časopise Haf a mňau, kde se psalo o internetové akci Nakrm kočku Nadace na ochranu zvířat. Vybíralo se na naše zvířecí přátele ve školách, na výstavě ušlechtilých koček a také v knihovnách. Obrovskou pomoc v prodeji drobných bazárkových věcí nám poskytla slečna Elsa ze Solan se svým přítelem. Také paní Dlouhá se svým přítelem a maminkou jsou velmi zdatní v prodeji bazárkových věcí (maminka paní Dlouhé nejspíš prodá i Eskymákovi ledničku). Tímto bych chtěla poděkovat klubu vyšívaček z Kočičího křížkování na Okounovi, které nás zásobují krásnými výrobky.

Zvláštní poděkování patří o.s. Devět životů, které přišlo s akcí Kočičí strom přání  a které dvakrát ročně obětuje svůj volný čas a spoustu neviditelné práce jen proto, aby i ostatní útulky měly možnost na velikonoce a vánoce přilepšit svým kočkám do mističek. Tady bych se ráda zastavila a ukázala i druhou stránku této akce – to když se musí udělat fotka vděčné kočičky se svým dárkem. Některé jsou opravdu na zabití. Nemůžu si nechat pro sebe fotku, kde se jindy přítulná Sovička rozhodla nevylézt  z pod postele. Do poslední chvíle to vypadalo, že budeme muset poslat pokořující fotku s péry rozebrané postele.

nevdecna-sovicka.jpg

Navštěvuje nás celoročně mnoho lidí a nikdy nepřijedou s prázdnou. Vždy něco přivezou, ať na kočičí či psí zub, nebo něco, co se hodí všem.
Všem těmto lidem, ale i těm, které nelze jmenovat, děkujeme za pomoc, pochopení a velkou lásku ke zvířatům.

V roce 2012 jsme přijali:
201 koček, kocourů, koťat, 22 ježků, 24 morčat, 3 andulky (ptáčci), 2 psy
Umístili jsme:
81 koček, 16 morčat, 14 ježků

Zemřelo:
48 koček (vysoký počet je díky panleukopenii), 3 psi – (Píďa, Rudla, Vašek- všichni věkem) , 2 morčata
Děkujeme paní Dvořákové za půjčení invalidního vozíku pro psa Píďu, který byl poslední měsíce života ochrnutý na zadní nohy.

Vráceno do lokality odchytu - 11 koček po kastraci
Dali jsme vykastrovat – 57 koček

Dary a příspěvky na účet – 261.733 Kč
Za bazárek                           19.486 Kč
Celkem – 281.219 Kč

V případě, že jsem na něco a někoho zapomněla, bylo to nechtěné a já se za to omlouvám. Přejte všem našim kočkařkám hodně síly a pevné nervy. My všichni Vám přejeme to samé a hlavně Vám moc děkujeme.

Jana Zárubová – Azyl LUCKY